Kožne jakne

Istorija

kozna jakna Kožne jakne kao i sama upotreba kože, imaju bogatu istoriju. Koža kao materijal daje nepresušan izvor mogućnosti po pitanju dizajna, boje i obrade. Može biti stilizovana na bezbroj načina a samim tim imati i različitu namenu, počev od mode preko motociklizma pa sve do vojne upotrebe.

Istorija nošenja životinjske kože može se pratiti unazad sve do paleolitskog perioda. Na zidovima pećina iz tog perioda otkriven je veliki broj prikaza korišćenja kožne odeće, za razliku od modernog pristupa pri izradi, primitivni čovek je koristio dim za štavljenje kože a primenjivao je i prirodne sastojke kao što su biljke i ulja. Zidne slike i artefakati u egipatskim grobnicama takođe ukazuju na veliku upotrebu kože u ovom periodu za odjeću, a naročito za izradu vojne opreme zbog svoje izdržljivosti.

Stari Grci i Rimljani su takođe koristili kožu, Rimljani su koristili kožu za izradu obuće, odeće i vojne opreme, uključujući štitove, sedla i pojaseve. Korišćenje i prerada kože kao industrijska grana je počelo mnogo kasnije u Velikoj Britaniji prvo od strane verske zajednice jer su monasi pokazali veliku stručnost pri izradi kožnih proizvoda, posebno pergamenata, a industrijalizacijom i u velikim fabričkim halama.

Britanci su uvideli korist i trajnost prerađene kože i primenili je u izradi obuće, odjeće i torbi. Oni su takođe koristili kožu za trupove ranih brodova, poznatije kao coracles. Kroz vekove proizvodnja kožnih predmeta i obrada kože proširila se na većinu gradova Evrope gde se pojavio veliki broj štavaonica. Mnoge od tih štavaonica još uvek postoje, mada je u mnogim gradovima jedini dokaz nekadašnjeg postojanja takvih radnji samo u imenima ulica, gde su se uglavnom nalazile.

U 20-om veku kožna jakna dostigla je kultni status zahvaljujući bioskopskom platnu. Najbolji primer je film Marlon Branda - Divlji sa početka 50-ih, rezultat je bila popularizacija kožne jakne kod mladih iz Amerike i Velike Britanije. Jakna koja je pokrenula masovni talas popularizacije je Fonz, koliki je uticaj ta kožna jakna imala govori i podatak da je jedan takav primerak zaslužio svoje mesto u Muzeju Smitsonian. Kožne jakne su se takođe koristile u vojnoj industriji, naročito u vazduhoplovstvu, gde su često pominjane kao "bombarder jakne". Mnoge jakne su tokom vremena izrađene za potrebe vojnih snaga međutim zbog modernizacije opreme oružanih snaga našle su svoj put i ka civilnom tržištu. Pa su modeli, koji su prvobitno bili izrađeni za vojsku, sa manjim ili nikakvim varijacijama našli u slobodnoj prodaji. Tržište je tim potezom bilo prezadovoljno, jer su odmah su prepoznali pre svega izdržljivost, a zatim i stil koji nudi. Iako je zauzimala mali udeo tržišta u tom periodu, koža je lagano dobijala na popularnosti.

muske jaknePostoji više primera za to. Velike zvezde filma tokom 20-og veka su od velikog broja modela jakni napravile legendu. Počeci su bili u ranim 50-im godinama pojavljivanjem greaser grupacija u Americi, ali pravi zamah je bio tokom 70-ih godina, naročito nakon prikazivanja filma Brilijantin. U novije vreme hitovi koji su pomerili slavu kožne jakne za nivo više su Borilački klub, Terminator i Matrix.


Osim filma, kožne jakne svoju popularnost stiču i u muzici. Grupe kao što su Ramonsi i Rolling Stones dale su veliki doprinos ovom modnom detalju u okviru muzičke industrije. Karakteristika u muzici je ta što su kožne jakne od njihovog pojavljivanja na muzičkoj sceni, bile dominantne samo u par muzičkih pravaca: Rok, Punk i Metal. Dok su se u ostalim žanrovima, u periodu pojavljivanja samo nekada javljale kod izvođača. Kako se muzička scena kretala, mladi su sve češće oblačili kožne jakne želeći da izgledaju kao njihovi idoli sa scene. Zahvaljujući filmskom platnu i muzici, kožna odeća je tokom 20-og veka dobila na popularnosti. Od odeće pračoveka, preko vojne opreme do kultnih simbola, kožna jakna je danas zahvaljujući prirodnoj teksturi i kvalitetu, postala svakodnevni detalj, primenjiv u svim prilikama. • merenje odece

  Kožne jakne nude eleganciju i stil u svakoj prilici. Savršeno se uklapaju u svečanu atmosferu ili ležeran susret sa prijateljima.
  Uz pravilno odabranu veličinu, kožna jakna će postati vaš svakodnevni modni detalj.

  Više informacija

 • odrzavanje kozne odece

  Pravilno negovana i održavana kožna odeća održaće svoj sjaj, lepotu i kvalitet dugi niz godina. Sama tekstura kožnih predmeta je to što daje lepotu ovom delu odeće. Saveti kako da vaša kožna odeća uz malo truda, održi izgled kao na dan kupovine.

  Više informacija

 • novosti

  27/01/13
  Kožni novčanici
  30/10/12
  Redizajn prezentacije